Προστασία Περιβάλλοντος και Ανακύκλωση

Το καλοκαίρι του 2018 θα ασχοληθούμε με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση. Θα προτείνουμε στα παιδιά τρόπους και δράσεις για να βοηθήσουν να σώσουμε τον πλανήτη. Έτσι, θα αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και θα αισθανθούν υπεύθυνοι πολίτες από πολύ μικρή ηλικία.

Το πρόγραμμα του κέντρου μας θα ξεκινά στις 8.00 και θα τελειώνει στις 15.00, ενώ θα διαρκεί από Δευτέρα έως Παρασκευή. Θα υπάρχει η δυνατότητα πρωινού, δεκατιανού και μεσημεριανού, με γεύματα που θα προέρχονται από την οικογένεια.

Το πρόγραμμά μας θα περιλαμβάνει πρωτότυπες και ευφάνταστες κατασκευές  με φαινομενικά άχρηστα υλικά τα οποία , όμως, θα επαναχρησιμοποιηθούν και θα μεταμορφωθούν σε αντικείμενα χρήσιμα και δημιουργικά.

Επίσης, τα παιδιά θα ασχολούνται με παιχνίδια που οξύνουν το νου και καλλιεργούν τη φαντασία όπως επιτραπέζια, παζλ, πλαστελίνες, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο κ.α. Αλλά θα γνωρίσουμε και θα παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια προηγούμενων γενιών, όπως κουτσό, σκοινάκι, λαστιχάκι προσπαθώντας να καταλάβουν πως κάποια παιχνίδια είναι πιο διασκεδαστικά από τα εικονικά ηλεκτρονικά παιχνίδια. Θα γνωρίσουμε, τέλος, τους βασικούς κανόνες και τη φιλοσοφία παιχνιδιών ,όπως το σκάκι, που απαιτούν συγκέντρωση, καθαρή σκέψη και πρόβλεψη των κινήσεων του αντιπάλου.

Φυσικά δεν θα λείπουν οι τόσο αγαπημένοι διαγωνισμοί , όπου το κάθε παιδί θα ξεδιπλώνει το ταλέντο του , αποδεικνύοντας πως όλοι είμαστε ξεχωριστοί και μοναδικοί, αρκεί να ανακαλύψουμε την κλίση μας και τα ενδιαφέροντά μας.

Ασφαλώς, για να ενισχύσουμε τη φιλαναγνωσία, θα διαβάζουμε παραμύθια και κείμενα ή παιδικά βιβλία που θα μας δίνουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό σχετικά με το εκάστοτε θέμα που διαπραγματευόμαστε.

Οι  γυμναστικές  ασκήσεις, ο χορός και γενικότερα η άθληση είναι ένας ωφέλιμος τρόπος εκτόνωσης της έντασης των παιδιών , γι αυτό και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα θα εξασκούμαστε με την γυμνάστρια Μαγδαληνή Καραγιάννη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Ακόμα… master sef junior…Κατασκευάζουμε υγιεινές τροφές και σνακ, μαθαίνουμε τα οφέλη της σωστής διατροφής για τον οργανισμό μας, τη διάθεσή μας και την εμφάνισή μας και απολαμβάνουμε τα δημιουργήματά μας.

Μια φορά την εβδομάδα οι μικροί μας φίλοι θα παρακολουθούν μια παιδική ταινία με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και στη συνέχεια θα συζητάμε τις απορίες ή τους τυχόν προβληματισμούς σχετικά με το περιεχόμενο της ταινίας.

Μια ξεχωριστή ενότητα θα είναι η δημοσιογραφία. Αφού κατασκευάσουμε μικρόφωνα και κάμερες τα παιδιά θα κληθούν να καταγράψουν  τις ερωτήσεις που θα διατυπώσουν σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση. Στη συνέχεια , με την δικιά μας καθοδήγηση, θα βρούμε τις κατάλληλες απαντήσεις μέσα από το διαδίκτυο και από βιβλία. Έτσι, μέσα από την εναλλαγή των ρόλων, τα παιδιά θα μάθουν για το περιβάλλον και θα εξασκηθούν στην παρουσίαση ενός θέματος με ολοκληρωμένο και επαγγελματικό τρόπο.

Επιπλέον μια φορά τη βδομάδα θα έχουμε μια ιδιαίτερη ώρα που τα παιδιά παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον διάφορα πειράματα φυσικής. Η φυσικός μας κ. Θεοδώρα-Ελένη Κωστούλα θα εκτελεί πειράματα φυσικής μέσω των οποίων με απλό και κατανοητό τρόπο εξηγεί φαινόμενα της καθημερινής ζωής.

 Τέλος ας μην ξεχνάμε και τις επαναληπτικές φωτοτυπίες στην ύλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς  ή της προετοιμασίας για την επόμενη ,για να μην χαθεί η επαφή με το γνωστικό αντικείμενο.

Φυσικά το πρόγραμμα θα διαφοροποιηθεί και θα προσαρμοστεί στις ανάγκες των παιδιών , ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά το πρόγραμμα: